onsdag 11 maj 2011

Kriget mot Neandertalarna

En artikel i PNAS hävdar att reviderad kol-14 datering gör i princip alla fynd av neandertalmänniskor äldre än vad man trott tidigare. Den nya dateringsmetoden bygger på en teknik som eliminerar moderna föroreningar av organiskt material.
Slutsatsen bygger, i korthet, på en omdatering av material från en fyndplats i ryska Kaukasus, Mezmaiskaya, där brittiska paleontologer konstaterar att ben därifrån är upp till 10 000 år äldre än tidigare datering. Här är New York Times version av storyn.
Det här leder till slutsatsen - i pressmeddelandena framför allt - att neandertalarna försvann före 40 000 före vår tid, alltså betydligt tidigare än de 28 000 år gamla neandertalmänniskor som man ansett levde i grottor på Gibraltar. Det är en radikal omvärdering av historien.
Betyder det här något?
Ja, framför allt innebär det att moderna människor (Homo sapiens sapiens) och neandertal inte levde samtidigt i Europa mer än kanske några hundra år, och inte drygt 10 000 som annars vore fallet. Ett helt annat scenario målas då upp för hur det eventuella mötet mellan de två människogrupperna såg ut. Många frestas att se mötet som ett krig, där den moderna människans överlägsna intelligens och större antal snabbt fällde avgörandet. Se t ex vad Richard Klein på Stanford säger i NYT:
This, he said, “would have allowed them to spread very rapidly and to precipitate the extinction of the Neanderthals almost immediately on contact.”
Blitzkrieg, typ.
Men nu har vi ju också beläggen för genetisk blandning från västasien. Där gick det tydligen bra att umgås i ett tidigare skede. 
Ingen vet hur det gick till, men det är fascinerande att se hur gärna man tar till tankefigurer från vår egen civilisation när man ska beskriva forntiden. NYT-reportern Nicholas Wade beskriver den moderna människans närvaro  i Israel för ca 100 000 år sedan (då den genetiska mixen ska ha skett) som "ett misslyckat försök att lämna Afrika". Vad säger inte den formuleringen om hur man ser på människans förhistoria och hennes drivkrafter?
En som är starkt kritisk till  den här radikala omvärderingen av c-14 dateringen är John Hawks, som bland annat pekar på en rad väl sammanhängande och konsistenta dateringar av liknande ålder på djurmaterial.  Om nyare kontamination skulle spöka så borde variationen vara större, anser han. Han har fler invändningar som specifikt rör den kaukasiska fyndplatsen också.
Mitt amatörtips är att några neandertalfynd kommer att omvärderas, men långt ifrån alla. Kanske några cro-magnonlämningar också åker med i revisionen, och så har vi fortfarande flera tusen år av samlevnad i Europa med de närmaste kusinerna, vart de nu tog vägen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar