fredag 16 april 2010

Dags att lägga igen climategate-filen nu?

Två nyheter om den beramade ”skandalen” har kommit i veckan:

1. Den brittiska parlamentariska utskottskommittén som granskat Climate Research Unit vid East Anglia University har lämnat sin rapport.
Phil Jones och hans kolleger är inte skyldiga till några vetenskapliga oegentligheter är slutsatsen.
Den huvudanklagade forskaren Phil Jones och hans grupp Climate Research Unit borde ha varit mer generösa med att dela med sig av sina data, säger parlamentarikerna.
Men Jones och hans medarbetare går ur affären med sina anseenden som forskare oanfrätta, enligt rapporten.
Händelsen ger heller ingen anledning att ifrågasätta den vetenskapliga konsensusen om att jorden blir varmare och att det beror på mänskliga aktiviteter, enligt de brittiska parlamentarikerna.

2. Den internationella granskningsgruppen under Lord Oxburgh har kommit till en liknande slutsats.
Inte heller de kan beslå de belägrade forskarna med några lögner, manipulationer eller konspiratoriska handlingar. Däremot tycker de internationella granskarna att de borde anlita högre statistisk kompetens än vad man gör för närvarande.
De har viss förståelse för deras utsatta position och att de inte var så samvetsgranna med arkivering och dokumentation av sitt arbete under de år då insamling och behandling av temperaturdata var en obskyr specialitet som få brydde sig om.
Vem kunde ana att de skulle hamna i centrum av en våldsam skitstorm många år senare?
De slår också fast att CRU har haft en avgörande roll för kunskapen om klimatets utveckling.

Ingen har hittat några fel i grunddata. Ingen har hittat några fel i behandlingen av dem.

Kvar står några otrevliga formuleringar i mail skrivna av fr a Phil Jones, där han ger sig fan på att inte lämna ut sina data till Steve Mcintyre, som han uppenbarligen uppfattar som enbart fientlig och destruktiv. Till slut hade han fått 40 olika krav på att lämna ut mängder med data bara över en helg. Det ser onekligen ut som en kampanj.
Han borde nog ha bett om hjälp med att hantera de kraven.

Man kan undra, vem skulle palla med en internationell, aggressiv nätbaserad granskning av de senaste tre årens sammanlagda e-postkorrespondens? Orensad, alltså.

Men, inte blir det slut nu.
Climategate blev den största framgången för klimatförnekarlobbyn på mycket länge, kanske någonsin. Den kommer att kastas fram om och om igen, bara för att få lite skit att möjligen fastna.
Som vanligt får anklagelserna stor plats, eftersom de bröt in på precis rätt punkt, rent dramaturgiskt. Kurvan som stigit allt brantare mot Köpenhamn, med demonstranter på gatorna och maktlösa politiker gick mot en medial antiklimax. Men skandalen skapade en helt ny och spännande konflikt: De jävlarna ljuger för oss!

Nu gjorde de inte det, men den grejen är inte alls lika bra. Är klimatförändringen möjligen på väg in i samma mediala skymningsland som aids, malaria, svält och andra ständigt pågående katastrofer? De där som saknar dramaturgi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar